top of page

Op het duurisme congres 2013 zullen er verschillende sprekers zijn die interessante lezingen zullen geven over duurzaamheid in het algemeen en duurzaamheid in toerisme.

René van der Duim

René van der Duim studeerde toerisme aan de NHTV Breda en sociologie aan de Universiteit van Tilburg. Na zijn docentschap aan de NHTV en baan bij de Stichting Recreatie, werkt hij sinds 1991 als universitair docent aan de Wageningen Universiteit. Hij promoveerde in 2005 op een studie naar de relatie tussen toerisme en duurzame ontwikkeling, gebruik makend van actor-netwerk theorie. Sinds 2009 is hij buitengewoon hoogleraar toerisme en duurzame ontwikkeling. René houdt zich vooral bezig met onderzoek naar de relatie toerisme, natuurbescherming en ontwikkeling in Oostelijk Afrika en geeft colleges aan de BSc Tourism in Breda/Wageningen en de MSc Leisure, Tourism and Environment in Wageningen.

Frank Oostdam

Frank Oostdam is voorzitter en directeur van de ANVR, de branche organisatie van Nederlandse touroperators en reisagenten. Hij is er van overtuigd dat de Nederlandse reissector een belangrijke rol kan spelen in het verduurzamen van het toerisme.
" het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van ieder bedrijf en elke reisprofessional om zich maximaal in te spannen om de negatieve impact van toerisme zoveel mogelijk te beperken en de positieve impact te maximaliseren"! "De ANVR speelt hierin ook een belangrijke rol."

Future Matters

Hoe ziet de toerismebranche er over 25 jaar uit? Hoe zorg je ervoor dat jouw bestemming ook in 2038 nog aantrekkelijk is voor toeristen? Hoe blijf je toekomstbestendig, waarbij je rekening houdt met de betrokken mensen en de omgeving? Met deze vragen ga je aan de slag tijdens de workshop van Future Matters.
Als adviesbureau op het gebied van toerisme en recreatie richt Future Matters zich op het toekomstbestendig maken van toeristische organisaties. Het recent verschenen management doeboek ‘Duurzaam toerisme doe je zo!’ vormt de reisgids naar een verduurzaming van de organisatie. Door middel van trainingen, workshops en masterclasses gaan we op een interactieve manier aan de slag met de theorie uit het boek.

Niko Roorda

​Dr. Niko Roorda begeleidde als consultant circa dertig hogescholen en universiteiten in en buiten Nederland bij projecten om duurzaamheid in te vlechten in onderwijs en bedrijfsvoering.

Momenteel geeft Roorda intensieve begeleiding aan Avans Hogeschool, gericht op volledige ‘Systeemintegratie van Duurzame Ontwikkeling’ (‘SISD’).
Roorda schreef zeven boeken, waaronder het Basisboek Duurzame Ontwikkeling (www.basisboekduurzameontwikkeling.noordhoff.nl/sites/7569/index.htm), een studieboek dat op veel hogescholen gebruikt wordt.
Niko Roorda voltooide een studie theoretische natuurkunde en filosofie (Universiteit Utrecht), waarna hij als docent exacte vakken werkte in middelbaar en hoger onderwijs. Vanaf 1991 ontwikkelde hij de opleiding Duurzame Technologie (Hogeschool Brabant), waarvan hij opleidingsmanager was tot 1998, het jaar waarin hij een programma startte om duurzame ontwikkeling in te vlechten in 13 HBO-opleidingen.
In 2010 promoveerde Roorda in de sociale wetenschappen (Universiteit Maastricht), op een combinatie van onderwerpen: organisatieontwikkeling, duurzaamheid en onderwijs.
Roorda ontwikkelde instrumenten voor de integratie van duurzaamheid in organisaties, waaronder AISHE, dat al in 20 landen gebruikt is (waaronder HTRO Rotterdam), en VESTIA+D, gericht op de inbedding van duurzaamheid in de competentieprofielen van opleidingen.

In zijn presentatie vertelt Roorda over wat duurzame ontwikkeling is en over wat dat inhoudt voor de toekomstige loopbaan van de huidige studenten. Hij laat zien wat de betekenis ervan is voor de opleiding die de studenten momenteel volgen, waarbij hij nader ingaat op de opleiding HTRO en op de keuzes die de individuele studenten daarbij kunnen maken.

Nationale UNESCO Commissie - Koosje Spitz

Elk land dat lid is van de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) is verplicht een Nationale UNESCO Commissie in te stellen. De Nationale UNESCO Commissie van Nederland is opgericht in 1947 en telt momenteel elf leden. Het bureau ondersteunt de Commissie. Koosje Spitz werkt momenteel als beleidscoördinator cultuur bij de Nationale Commissie. Zij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed haar master World Heritage Studies aan de UNESCO leerstoel voor erfgoedstudies aan de BTU Cottbus in Duitsland. Na haar studie werkte o.a. als projectcoördinator en interim adjunct directeur bij het CIE-Centre for International Heritage Activities. Tijdens haar presentatie zal ze onder andere ingaan op de positieve en negatieve invloed van toerisme op werelderfgoed.

Duurisme congres 2013

                                       van toerisme naar duurisme

© 2012 by Duurisme Congres

bottom of page